No, ainakin oli eväät kohillaan

Eilen oli sitten SE peli. Eli Ruotsi-Suomi välierät. Tuloksesta ei sen enempää, mutta kisastudiosta sananen. Meillä kokoontui poikakerho jälleen matsin ääreen, ja koska kahdelta alkavan peli aloitusaika on just passeli lounasaika talvilomaa viettäville teinipojille, ajattelin tehdä kisaevääksi kanafajitaksia. Ja niitten kanssa pitää olla paljon hyvää guacamolea.

Guacamolea varten tarvii aina kaapissa olla avocadoja, limeä ja tuoretta korianteria. Koskaanhan ei tiedä koska himo iskee. Loistavaa, kun avocadoja saa niin edullisesti pusseissa, ostankin niitä lähes joka kauppareissulla, niin on aina uusia kypsymässä.  Oikea guacamole tehdään survimella, ei sauvasekottimella. Siinä pitää olla sattumia ja tekstuuria, sitä ns. suutuntumaa. Eikä mitään pilttikamaa.



Teen aina aika ison satsin, ja säilytän sen jääkaapissa. Pieni vinkki: guacamole säilyy hyvänä kun sinne sekaan upottaa avocadon siemenen. TJEU. Niin, säilyis jos ei ihmeellisesti aina häviäis sieltä kaapista. Meillä nääs tykätään tästä varsin paljon, ja varsinkin yöaikaan...

Guacamoleen tulee 3 isoa tai 6 pienempää avocadoa, yksi kypsä pihvi- terttu- tai luumutomaatti. Siis tomaatti jossa on makua, ei sellainen suomalainen talvitomaatti. Puolikas punasipuli, 1-2 limenmehua, suolaa, cayennea ja kourallinen silputtua tuoretta korianteria.

Laita kulhoon avocadot, pieneksi kuutioidut tomaatit ja sipulit. Kannattaa silputa sipulit tosi pieneksi. Sekaan limen mehua (laita ensin yksi, ja kun on valmis niin maista maistuuko happo tarpeeksi ja lisää puolikas kerrallaan lisää, jos siltä tuntuu) suolaa runsas teelusikallinen ja cayennea 1/2 - 1 tl, riippuen kuinka tuliseksi sen haluaa. Sitten survotaan, niin että on jää vielä hieman kökköseksi, mutta on suurimmaksi osaksi soseutunutta. Sitten sekaan korianteri ja sekasin. Maistele maut kohilleen, lisää suolaa, cayennea tai limeä, jos vaatii. Ja eiku tuulen suojaan!

Sain valtavan ison kehun joskus aikoinaan kun eräs etelä-amerikkalinen ystäväni kehaisi, että mun guacci on parempaa kuin sen mutsin tekemä. Vähäks olin otettu. Myöhemmin olen kyllä ajatellut, että koska tuo kaveri tuli varsin yläluokkalaisesta perheestä niin sen mutsi tuskin kokkas. Mutta, hyvä ku maistu.

Nyt on sitten pullataikina kohoamassa. Tekee mieli laskiaispullaa - mantelimassalla tietenkin! Osan taikinasta ajattelin leipoa kyllä korviksiksi. Kaverilla on muutto päällä, ja ajattelin käydä katsomassa tuossa iltapäivällä kuinka se muutto sujuu tässä jäisessä vesisateessa. Luulen, että niille voisi maistua pikku pullatauko siinä kohtaa.

Lauantaita,

Emäntä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Harjoitus tekee... no, ainakin paremmaksi!

Briskettiä eli savustettua naudan rintaa

Ketoilijan laskiaispullaa